De 5 meest voorkomende redenen om te scheiden

De 5 meest voorkomende redenen om te scheiden

Waarom ouders gaan scheiden? 

Als twee mensen gaan trouwen of samenwonen, doen ze dat omdat ze altijd bij elkaar willen blijven. Vaak gaat dat een hele poos goed en hebben ze een mooie tijd samen. Toch gaat het soms mis tussen twee mensen. Je ouders kunnen verschillende redenen hebben om te gaan scheiden. Dit zijn de meest voorkomende.

1. Ze maken veel ruzie

Wat veel voorkomt, is dat twee mensen uit elkaar gaan omdat ze vaak ruzie hebben. Ze zijn het bijvoorbeeld vaak oneens met elkaar en vinden het moeilijk om de ruzies bij te leggen. Hierdoor is het lastig om samen te wonen en soms is het dan zelfs beter om uit elkaar te gaan.

“Ze maakten bijna elke avond ruzie. Dat hoorde ik en dan moest ik op mijn kamer huilen.”

Tim, 7 jaar

2. Ze kunnen niet meer goed met elkaar praten

Maar ruzie is niet altijd een reden voor je ouders om te gaan scheiden. Soms is er juist helemaal geen ruzie maar vinden ze het niet meer gezellig met elkaar. Dit kan gebeuren als je ouders elkaar niet meer zoveel te vertellen hebben. Ze kunnen niet meer goed praten en overleggen en er zijn vaak ongemakkelijke stiltes in huis.

3. Ze vinden elkaar niet meer lief

Soms kan het gebeuren dat je ouders elkaar na een tijd niet meer lief vinden. Het samenwonen blijkt toch minder leuk dan ze van te voren hadden gedacht. Misschien kun je je voorstellen dat je zelf ook vrienden hebt die je eerst heel aardig vond maar later toch niet meer. 

70.000 ouders per jaar scheiden

 

70.000 kinderen per jaar! Bron: Heen en weer

4. Ze worden verliefd op een ander

Als je ouders elkaar niet meer lief vinden kan het ook gebeuren dat de één opeens verliefd wordt op een ander. Vaak proberen ze dat tegen te houden maar soms lukt dat niet. Je vader of moeder kan dan denken dat hij of zij toch gelukkiger wordt met die ander.

“Mijn moeder werd verliefd op een collega van school. Een vrouw. Dat vind ik wel heel raar.”

Koen, 10 jaar

5. Ze ontdekken dat ze allebei toch heel verschillend zijn

Het kan gebeuren dat je ouders al lang bij elkaar wonen maar toch ontdekken dat ze niet goed bij elkaar passen. Misschien houden ze wel van heel verschillende dingen waardoor het samenwonen lastig wordt.

Ouders scheiden niet zomaar

Meestal doen ze er eerst van alles aan om het weer leuk te hebben samen. En als dat echt niet lukt? Dan besluiten ouders soms na een tijdje om toch uit elkaar te gaan. Het zal misschien moeilijk voor je zijn om echt te snappen waarom ze uit elkaar gaan. Vooral omdat ouders in het begin vaak zelf nog in de war zijn en het daardoor niet goed kunnen uitleggen. Maar één ding is zeker, als ouders gaan scheiden komt dit niet door jou!

Tip! 

 

Er kunnen veel redenen zijn waarom ouders besluiten om te gaan scheiden. Waarom denk je dat jouw ouders uit elkaar gaan? Schrijf het op en vraag aan je ouders of het klopt wat je denkt.