
03 jul Gescheiden ouders en een nieuw gezin? Dat is wel even wennen!
Soms krijgen je vader of moeder na de scheiding weer een relatie. Misschien kom je daardoor in een stiefgezin terecht. Of krijg je er een nieuw broertje of zusje bij. Hoe wen je aan een nieuw gezin en hoe ga je met een stiefvader of stiefmoeder om?
Je vader of moeder is weer verliefd
Gescheiden ouders krijgen soms weer een nieuwe vriend of vriendin. Dat is niet makkelijk te begrijpen. Je vader was toch verliefd op je moeder? En je moeder hield toch van je vader? Het is raar om een vreemde naast je vader of moeder te zien en ze verliefd te zien doen. Het is wel even wennen om diegene steeds vaker bij jou thuis te zien.
“Ik zou het leuk vinden als ze er een ander woord voor zouden verzinnen, stiefmoeder klinkt zo gemeen.”
Jip, 9 jaar
Sommige kinderen hebben al meteen een hekel aan die ‘nieuwkomer’. Vooral wanneer ze hem of haar zien als de oorzaak dat hun ouders uit elkaar zijn. Het kan je boos en verdrietig maken als je bedenkt dat die andere man of vrouw in een van jouw huizen de rol van jouw vader of moeder gaat innemen. In één klap is daardoor duidelijk dat de scheiding voor altijd is.
Toch kun je ook opgelucht zijn dat je vader of moeder weer iemand heeft gevonden die van hem of haar houdt. Je ouders kunnen veel doen om het wennen voor jou makkelijker te maken. Bijvoorbeeld door die nieuwe man of vrouw niet meteen thuis te laten komen. Door niet steeds te zoenen en te knuffelen waar jij bij bent en door de nieuwe liefde niet meteen overal bij te betrekken en mee te nemen.
Om te doen:
Je nieuwe stiefouder hoort er in jullie gezin nog niet meteen echt bij.
Stel vragen om elkaar beter te leren kennen en een band op te bouwen. Maak er een interviewtje van!
Je ontdekt daardoor misschien kanten van je stiefouder die je niet had verwacht.
Stiefbroers en stiefzussen
Stel dat je vader of moeder verliefd wordt op iemand die al kinderen heeft. Dan heb je er naast een nieuwe stiefouder van de ene op de andere dag ook nog eens een paar stiefbroers en stiefzussen bij.
Zo kun je terechtkomen in een stiefgezin met nieuwe broers en zussen. Die gaan anders met elkaar om, hebben andere gewoontes, andere afspraken over tv-kijken en de computer gebruiken. Je moet dan misschien zelfs je kamer delen met een ander kind. En dat niet alleen! Was je in je vroegere gezin misschien wel de oudste, door de komst van je nieuwe stiefbroers ben je plotseling een van de jongsten in het gezin!

En er verandert meer. Het wordt drukker aan tafel. De badkamer of wc is vaker bezet. Je moet vaker op je beurt wachten. En wat als jij weg bent en jouw mama of papa gaat met die kinderen wel allemaal leuke dingen doen en niet met jou? Dat kan je heel jaloers maken. Maar er zit ook een leuke kant aan. Met die nieuwe broers en zussen heb je er ook meteen nieuwe speelkameraadjes bij! En na een tijdje ga je ze misschien wel als echte broers en zussen zien.