Gescheiden ouders, hoe ga je daarmee om? De 5 beste tips!

Gescheiden ouders, hoe ga je daarmee om? De 5 beste tips!

Als je ouders gaan scheiden verandert er veel. Je ziet vaak dat ze veel extra zorgen hebben en verdrietig zijn. Dit kan betekenen dat de sfeer en de situatie thuis helemaal anders wordt. Dit kun je doen om daarmee om te gaan.

1. Zeg er gerust iets van als je ouders je te veel bij hun problemen betrekken.

Ouders moeten opeens veel beslissingen nemen. Er zijn zorgen om geld, want scheiden is duur. Ze moeten bedenken waar ze gaan wonen en wie er voor jou en je broers of zussen gaat zorgen. Wanneer ze het moeilijk vinden om hier met elkaar over te praten, bespreken ze die dingen misschien wel steeds vaker met jou! Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Jij hebt het zelf al moeilijk genoeg. Probeer vooral jezelf te zijn en de dingen te blijven doen zoals je gewend was om ze te doen. En zeg er gerust iets van als je vindt dat je ouders je te veel bij hun narigheid betrekken.

2. Stel vragen over wat er aan de hand is

Er komt veel op je af bij een scheiding. Er gaan veel dingen veranderen en dat kan je angstig en onzeker maken over de toekomst. Je hebt zoiets tenslotte nog nooit meegemaakt. Wees vooral niet bang om vragen te stellen. Je hebt er recht op te weten wat er gaat gebeuren. Zorg ervoor dat je goed snapt wat er aan de hand is en wat dat voor jou betekent. Bedenk wel dat je ouders niet altijd een duidelijk antwoord hebben, of je geen antwoord willen geven. Bijvoorbeeld omdat ze je daar nog te jong voor vinden. Of omdat ze er nog niet veel over kunnen zeggen omdat het voor henzelf nog te verwarrend is.

“Als je weet wat er gaat gebeuren, hoef je je minder zorgen te maken.”

Miloe, 12 jaar

 

3. Laat je ouders merken waarover je je zorgen maakt.

De vertrouwde dingen die jullie gezin speciaal maakten zijn er straks niet meer. Er gaat veel veranderen en dat kan je veel zorgen geven. Vaak zie je dat kinderen zich terug trekken en zelf met die problemen blijven zitten. Daar worden ze alleen maar groter door. Het is heel belangrijk dat je ouders weten waar jij mee zit. Misschien wil je ze daar niet mee lastig vallen en denk je ze hebben al problemen genoeg. Maar als je ouders niet weten waar jij je zorgen over maakt kunnen ze het ook niet voor je oplossen. 

4. Vertel je ouders wat voor jou belangrijk is.

Als je ouders gaan scheiden moeten er veel nieuwe afspraken worden gemaakt. Bijvoorbeeld wanneer ben je bij welke ouder, wie haalt je op en wie brengt je weg, hoe vieren jullie belangrijke dagen zoals verjaardagen en sinterklaas? Bij het maken van deze afspraken telt jouw mening mee. Laat daarom duidelijk weten wat voor jou belangrijk is. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een lijstje te maken van al jou wensen zoals op het plaatje hieronder.

Fragment uit het e-book ‘Heen en weer’

 

5. Wees af en toe extra lief voor je ouders

Het is niet alleen voor jou maar ook voor je ouders een zware tijd. Het lijkt misschien niet altijd zo maar ze doen hun best om alles zo goed mogelijk voor jou te regelen. Het is dan een kleine moeite om iets liefs voor ze te doen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie tekening maken, de vuilniszak buiten zetten, een ontbijtje voor ze maken of een bosje bloemen plukken. Op die manier kun je ze ook een beetje helpen in deze moeilijke tijd.