Mijn ouders gaan scheiden. Waar ga ik straks wonen?

Mijn ouders gaan scheiden. Waar ga ik straks wonen?

Gaan je ouders scheiden, dan moeten ze van alles regelen. De is kans groot dat er veel gaat veranderen in huis. Wat betekent dat allemaal voor jou? Wil je hier meer over weten, lees dan hieronder verder.

De omgangsregeling

Voordat ouders kunnen gaan scheiden, moeten ze het met elkaar eens worden hoe ze de zorg voor jou en de andere kinderen gaan regelen. Dat heet een ‘omgangsregeling’. Ze hebben allebei evenveel over je te vertellen en moeten goede afspraken maken. Na de scheiding ga je bij je moeder wonen, bij je vader of omstebeurt bij allebei. Vaak is de regeling dat kinderen na de scheiding nog steeds één vaste plek hebben en in één huis wonen. Je blijft bijvoorbeeld bij je moeder wonen en je gaat eens in de veertien dagen en in de vakanties naar je vader. Ga je bij allebei je ouders wonen, dan heet dit ‘co-ouderschap’. Je bent dan bijvoorbeeld één week bij je vader en één week bij je moeder. Of je wisselt om de paar dagen. 

“Je ouders blijven je ouders en zullen allebei voor je blijven zorgen.”

Veel kinderen willen het liefst dat alles zo eerlijk mogelijk verdeeld wordt en ze beide ouders precies even vaak zien. Maar dat kan niet altijd. Als je moeder bijvoorbeeld een paar keer per week tot laat moet werken, is het niet handig als je op die dagen bij haar bent. En als je vader regelmatig weekenddienst heeft, kun je niet elk weekend naar hem toe. Ook als je ouders ver uit elkaar gaan wonen, is het niet makkelijk elkaar vaak te zien. Je ouders zullen dus moeten zoeken naar de beste oplossing voor iedereen. Verderop lees je meer over het wonen in één of in twee huizen. 

Ouderschapsplan 

Ouders die gaan scheiden, zijn verplicht al hun afspraken op te schrijven in een ‘ouderschapsplan’. In het plan staat waar je gaat wonen, wanneer je bij welke ouder bent en hoe dat in de vakanties en met de feestdagen gaat. Het is bedoeld om alles goed te regelen. 

De grote vakantie wordt meestal eerlijk verdeeld: drie weken bij de ene en drie weken bij de andere ouder. En vaak wisselen de feestdagen per jaar. Dus om beurten kerst en oud en nieuw bij je vader of bij je moeder. In het plan staan ook dingen als wie jou naar school brengt en weer ophaalt en wie de dingen zal gaan betalen die je nodig hebt. Daarnaast hebben ouders nog veel meer dingen om aan te denken. Kunnen ze het wel betalen om in twee huizen te gaan wonen? Lukt het wel om in de buurt van elkaar een huis te vinden? Het allerbelangrijkst is dat het een plan is waar iedereen zich goed bij voelt en tevreden over is.

Dit is een afbeelding uit het e-book ‘Heen en weer’

Iedereen tevreden stellen lukt niet 

Je ouders beslissen samen hoe ze voor jou gaan zorgen na de scheiding en moeten daarbij rekening houden met wat voor jou het best is. Je mag natuurlijk ook zelf meepraten over wat jij graag wilt. Want je hebt vast ook een mening over wat voor jou belangrijk is, zoals waar je gaat wonen. 

Misschien wil je het liefst bij je vader blijven of juist bij je moeder. Als jij ervoor kiest om liever bij de ene ouder te wonen, dan wil dit niet zeggen dat je niet van je andere ouder houdt. Je mag zeggen wat jij wilt zonder je schuldig te voelen. Toch is het moeilijk om hierover duidelijk te zijn, want je wilt geen van je ouders verdriet doen. 

Wonen in één huis 

Als je vader of moeder de meeste tijd voor je gaat zorgen, blijf je in één huis wonen. Het voordeel hiervan is dat je niet steeds heen en weer hoeft te reizen en te wisselen van huis. Je hebt één vaste plek om te wonen, waar je ook al je spullen hebt, en je gaat bijvoorbeeld om het weekend naar je andere ouder. 

Een nadeel is wel dat je de ouder bij wie je niet woont, minder vaak ziet. Het is vooral in het begin vast gek om bij je eigen vader of moeder ‘op bezoek’ te gaan! Zonder je eigen spullen om je heen kan het lastig zijn om iets te doen te hebben. En kun je wel een band met elkaar opbouwen als je elkaar alleen maar om het weekend ziet? 

“Voor mij veranderde er meteen wel veel. Ik zag mijn vader eerst elke dag. Ik was een echt papa kind. Na de scheiding zag ik hem nog maar eens in de twee weken.”

Fina, 6 jaar

Nu is het, om je gelukkig te voelen, niet altijd nodig je ouders precies even vaak te zien. Belangrijker is wat jullie doen wanneer jullie bij elkaar zijn en wat voor gevoel jou dit geeft. Bijvoorbeeld, je ziet je moeder alleen in de weekenden. Omdat je dan niet naar school hoeft en zij niet hoeft te werken, hebben jullie wel veel extra tijd om samen leuke dingen te doen.

Wonen in twee huizen 

Wanneer je ouders allebei voor je gaan zorgen, ga je in twee huizen wonen. Het voordeel daarvan is dat je allebei je ouders ongeveer even vaak ziet. Het nadeel is dat je steeds heen en weer moet gaan tussen twee huizen. Want als je in twee huizen woont, voel jij je dan in elk huis wel echt thuis? Heb je dan nog wel ergens een eigen plek? Je moet steeds verhuizen. Kun je daardoor nog wel op dezelfde voetbalclub blijven en naar gitaarles? Je bent tijd kwijt aan heen en weer reizen. Het kan soms wel onhandig zijn als je dingen vergeet. En wanneer wisselen jullie van huis? Om de week? Of om de paar dagen? Vaak wisselen heeft als voordeel dat je elkaar minder lang hoeft te missen. Om de week wisselen kan meer rust geven, omdat je minder vaak heen en weer hoeft te gaan.

“Nu ben ik één week bij mama en de andere week bij papa. Na de zomer ga ik naar de middelbare school. Dan wil ik op één adres wonen, want dat is makkelijker met mijn boeken, mijn andere spullen en mijn huiswerk. Ik moet dan verder fietsen naar school en heb het gewoon veel te druk.”

Jeroen, 12 jaar