Gouden tips voor het wonen in twee huizen bij gescheiden ouders

Gouden tips voor het wonen in twee huizen bij gescheiden ouders

Gaan je ouders apart wonen dan is het steeds heen en weer gaan best een gedoe. Hoe kun je dat het beste organiseren? En hoe maak je het zo makkelijk mogelijk voor jezelf? 

Wonen in twee werelden

Je thuis, dat is de plek waar je woont, die je vertrouwd is. Je hebt er je slaapkamer, je speelgoed en je kleren. Je bent gewend aan de geuren en de geluiden in huis. Na de scheiding leef je in twee huishoudens, in twee gezinnen. Je krijgt daardoor een soort dubbelleven waarin je je als een kameleon steeds probeert aan te passen. 

Het is gek om opeens bij je eigen vader op bezoek te gaan. En vreemd om je moeder te bellen terwijl je weet dat ze alleen thuis is. Je zult moeten wennen aan je nieuwe kamer, aan je nieuwe thuis en misschien wel aan je nieuwe school. Ben je nog wel ergens echt thuis als je dan eens hier een paar dagen bent en dan daar? Toch lukt dat de meeste kinderen wonderwel. Al valt het vooral in het begin niet mee! Het is gek om opeens in twee werelden te leven, die van je vader en die van je moeder” 

“Het is gek om opeens in twee werelden te leven, die van je vader en van je moeder.”
Janet, 9 jaar

Wat het voor jou makkelijker maakt

Het leven in twee werelden is makkelijker als je er niet moeilijk of geheimzinnig over hoeft te doen. Als je gewoon tegen je moeder kunt zeggen dat het leuk was bij je vader, zonder dat er vervelende opmerkingen over komen. Of dat ze je probeert uit te horen. 

Het is fijn als je ouders, ook al zijn ze uit elkaar, toch goed en vriendschappelijk met elkaar omgaan. En dat ze samen naar de schoolmusical komen of er allebei op je kinderfeestje zijn. Op die manier kunnen ze laten merken dat ze ook echt samen ouders willen blijven en daar alles voor willen doen. Je hoeft niet af te wachten tot ze zover zijn en er uit zichzelf mee komen. Vraag er gerust om als je wilt dat ze er samen voor je zijn.

“Wij hebben de wisseldag altijd op vrijdag. Dat vind ik fijn, want dan heb je daarna weekend.”

Koen, 10 jaar

De wisseldag 

Dit is de dag dat je wisselt van huis en van je vader naar je moeder gaat of andersom. Na een paar dagen of een week neem je weer afscheid van het huis, de mensen, de poes, je Nintendo, barbies of lego. Het kan vreemd voor je zijn om ‘tot volgende week’ te zeggen tegen je vader als je naar je moeder gaat. En weer te wennen aan je moeder als je haar een week niet hebt gezien. 

Je hebt op de wisseldag misschien helemaal geen zin om uit je huis weg te gaan en weer naar het andere huis te vertrekken. Het helpt als je steeds wat eigen spulletjes bij je hebt bij het heen en weer gaan. En dat je precies weet wanneer je wordt opgehaald en je vader of moeder zich aan die afgesproken tijd houdt, zodat je niet lang hoeft te wachten. Anders zie je er misschien steeds meer tegenop om weg te gaan.

Fragment uit het e-book Heen en Weer

 

Dit is een afbeelding uit het e-book ‘Heen en weer’

Alles dubbel 

Het is niet handig om steeds met al je spullen heen en weer te gaan. Koop toiletspullen dubbel, zodat je die in beide huizen hebt. Anders grijp je steeds mis als je een tandenborstel of kam nodig hebt. Ga je alleen voor een weekend heen en weer? Zorg ervoor dat ook in het andere huis wat ondergoed, schone sokken en extra kleding liggen. 

Woon je in twee huizen, dan kun je beter je kleren door de helft doen. Zijn ze vuil, dan gaan ze meteen in het huis waar je bent in de was en schoon in de kast. Een voetbal en speelgoed in allebei je huizen is natuurlijk ook gewoon handig. En zorg ervoor dat je in de zomer in elk huis zwemspullen hebt en in de winter in elk huis een extra muts, sjaal en wanten.