Wat verandert er voor jou als je ouders gaan scheiden?

Wat verandert er voor jou als je ouders gaan scheiden?

Een grote verandering in je leven 

Al weten de meeste kinderen niet precies wat scheiden inhoudt, toch snappen ze wel dat er daardoor veel gaat veranderen. Vaak gaat een van je ouders eerst een poosje ergens anders wonen om na te denken en tot rust te komen. En dat is wennen. 

Sfeer in huis

Omdat je ouders veel moeilijke beslissingen moeten nemen kan de sfeer in huis behoorlijk veranderen. Dat je ouders uit elkaar gaan is al erg genoeg, maar als ze blijven ruziemaken is dat voor jou en je broers of zussen extra moeilijk. Juist nu is het belangrijk dat ze hun best blijven doen het leuk te houden in huis! Je mag er gerust iets over zeggen als je ouders blijven ruzie maken. En je hoeft het niet te pikken als je ouders vervelende dingen zeggen over elkaar of elkaar uitschelden waar jij bij bent. Gelukkig zijn er heel veel tips hoe je om kan gaan met gescheiden ouders.

Tip!

Je mag er gerust iets over zeggen als je ouders blijven ruzie maken waar jij bij bent.

Apart wonen

Daarna verandert er meer. De grootste verandering zal zijn dat je ouders ieder apart gaan wonen. De kans is groot dat je daardoor moet gaan verhuizen. Je woont soms bij je moeder en dan weer bij je vader. Of je woont bij de een en je gaat op bezoek bij de ander. Jullie gezin valt uit elkaar en je kunt niet altijd meer bij je vader of moeder zijn wanneer je maar wilt. Er zijn veel verschillende mogelijkheden en ook een paar regels. Daarover lees je hier meer: Mijn ouders gaan scheiden, waar ga ik wonen?

Check!

Het zijn je ouders die de scheiding willen. Jij niet! Je ouders verwachten dat jij je aanpast aan alle veranderingen. Maar doen zij zelf ook wel hun best? Check het lijstje: geef jij je ouders een tien?  

Mijn ouders: 

1. Maken samen goede afspraken. 

2. Komen hun afspraken na. 

3. Doen hun best niet te klagen of te roddelen over elkaar. 

4. Beslissen samen over belangrijke dingen. 

5. Vragen hoe ze mij het best kunnen helpen. 

6. Proberen rekening te houden met wat voor mij belangrijk is. 

7. Maken het in hun eigen huis gezellig voor mij. 

8. Helpen mij te wennen als ik van het ene huis naar het andere huis ga. 

9. Maken geen ruzie waar ik bij ben. 

10.Laten mij geen partij kiezen. 


Scoren ze een onvoldoende? Vertel je ouders wat ze kunnen doen om jou te helpen.

Stiefouders

Gescheiden ouders krijgen soms weer een nieuwe vriend of vriendin. Soms hebben die zelf ook kinderen. Hierdoor komen veel kinderen na de scheiding in een stiefgezin terecht. Dit kan zeker even wennen zijn! Een stiefgezin is wel veel gedoe maar kan ook veel vrolijkheid met zich mee brengen. 

Je ouders scheiden van elkaar, maar niet van jou!

De vertrouwde dingen die jullie gezin speciaal maakten, zijn er straks misschien niet meer. Jullie gaan niet meer samen op vakantie en vieren misschien feestdagen en verjaardagen niet meer met elkaar. Ook gewone dingen als samen eten en een verhaaltje voor het slapengaan zijn niet meer hetzelfde. Er is opeens altijd een lege plek aan tafel. Het gezin zoals je dat gewend was, bestaat in de toekomst niet meer. 

Toch blijft jullie gezin bestaan, want je hebt je leven lang nog met elkaar te maken. Dat gaat nooit over. Je ouders blijven samen jouw ouders en jij blijft hun kind voor wie ze blijven zorgen. Al gaan je ouders scheiden, ze blijven voor altijd jouw vader en jouw moeder!